Пекмез од шљива без шећера, конзерванса и осталих додатака

Пекмез од шљива
Пекмез од шљива
Састојци:


Шљиве

Припрема:

Ово су оне лепе мале шљиве  (цеповаче, стара сорта) које су заиста слатке.
Шљиве добро опрати и извадити коштице.
Добро их умуљати рукама колико је год то могуће, а после тога оставити их да одстоје  2 сата (као на слици испод).


Шљиве умуљане
Умуљане шљиве
Затим ставити их у шерпу и кувати док пекмез не буде готов.


Кување шљива
Кување шљива
Пунити их у добро очишћене тегле, а потом добро заврнути поклопац.
И тегле и пекмез требају бити врући.
Када напуните тегле, ушушкајте их добро у неко ћебе и оставити их тако да одстоје 24 сата.
Када прође 24 сата, теглице одлагати (поставити) наопачке, окрените  их да поклопац буде доле, а не као што је то уобичајено (видите прву слику горе).
Тако могу да стоје годинама.


Овде као што видите нема ни шећера, а ни конзерванса, чисто оно што је мајка природе дала.
Заиста здраво, зар не, ми спремамо шљиве на овај начин годинама па стога препоручујемо и вама.


Напомена:
Теглице добро оперите и ставите у загрејану рерну  на 100 степени неких 30 минута, тек после тога их пуните, тако ћете теглице стерилисати !

2 коментара:

  1. Свака част, одличан рецепт...:)

    ОдговориИзбриши
  2. Prelep recept, sa dosta detalja za nas, neupucene :) Recite mi samo da li je potrebno da tegle stoje naopacke sve vreme dok ne odlucimo da ih otvorimo? I da li na taj nacin mozemo da "konzerviramo" pekmeze i od drugog voca? Hvala unapred na odgovoru. Srdacan pozdrav!

    ОдговориИзбриши