Бурек

Бурек
Посни бурек

Састојци:

500 г кора за питу
2,5 дл воде
100 мл уља
маргарина по потреби
со


за фил:
сојине љуспице  
пола (мање) главице црног лука
вегета
вода  

Припрема:

Воду прокувајте и додајте 1-2 кашике соли. 
Уље ставите у другу посуду. 
Слагање бурека урадите тако што у тепсији пречника 30 цм, коју сте добро намазали маргарином, сложите прву кору, тако да вишак кора буде преко ивице тепсије. 
Попрскајте кору уљем и водом, а поступак поновите још са две коре. 
Једну кору оставите са стране, јер ће вам она на крају слагања бурека служити као поклопац. 
Преостале коре поделите на два дела ако ћете да филујете бурек. Прву половину кора поцепајте, слажите на основу и попрскајте водом и уљем. 
Ако филујете бурек, као што сам ја то урадила са сојиним љуспицама пропрженим на црном луку, фил сад поспите подједнако по корама. Другу половину кора, такође исцепкате и слажите, тако што их попрскате преосталом водом и уљем. Коре које су висиле са стрене преклопите преко бурека и преклопите га преосталом кором. Посладњу кору попрскајте уљем и водом и доадате 5-6 комадића маргарина, те тако спремљен бурек пеците на 220 степени 30 минута.  


Посни бурек
Ако припремате фил, сојине љуспице обарите у добро зачењеној води са вегетом 5 минута. Добро их оцедите и препржите на уљу на коме сте предходно издинстали ситно исецкан црни лук.

5 коментара: