Посна сарма |
Састојци:
за девет сарми средње величине
Средња главица киселог купуса или 14 листова киселог купуса
50 г белог пиринча
50 г интегралног пиринча
мања главица црног лука
50 г сојиних љуспица
50 г самлевених сирових семенки суцокрета
3 дл сока од парадајза
две кашике брашна
две кашика слатке алеве паприке
со, бибер, вегета тј. зачин од поврћа
кари по укусу
4 комада сувих шљива или димљену соју
Припрема:
Смеса за сарму:
Пиринач опрати хладном водом и скувати га 2-3 минута у сланој кључалој води. Добро га оцедити.
Поступак поновити и са сојиним љуспицама, са том разликом да у воду у којој их барите додате вегету.
На сувом тигању пропржити ситно исецкан црни лук уз непрекидно мешање. Додати добро оцеђене сојине љуспице и још лагано динстати 2-3 минута. У чинији, сјединити све састојке тј. пиринач, динстане сојине љуспице и семенке од соје. Додати бибер, кари и алеву слатку паприку по укусу.
Листове купуса опрати хладном водом.
На дно шерпе ставити два листа купуса.
Лист купуса окренути тако да је део корена према вама, а доле ставити масу за пуњење и увути сарму.
Када су све сарме сложене, између ставити суве шљиве (или димљену соју). Одоздо покрити увијене сарме са преосталим листовима и налити водом да сарма огрезне.
Кувати на лаганој ватри око сат времена. Десатак минута пред крај направити хладну запршку од брашна, алеве паприке и тиме налити сарму.
Пустити да прокува и ако вам је укус као наш налијте сарму са соком од куваног парадајза.
Пиринач опрати хладном водом и скувати га 2-3 минута у сланој кључалој води. Добро га оцедити.
Поступак поновити и са сојиним љуспицама, са том разликом да у воду у којој их барите додате вегету.
На сувом тигању пропржити ситно исецкан црни лук уз непрекидно мешање. Додати добро оцеђене сојине љуспице и још лагано динстати 2-3 минута. У чинији, сјединити све састојке тј. пиринач, динстане сојине љуспице и семенке од соје. Додати бибер, кари и алеву слатку паприку по укусу.
Маса за сарму |
Листове купуса опрати хладном водом.
На дно шерпе ставити два листа купуса.
Лист купуса окренути тако да је део корена према вама, а доле ставити масу за пуњење и увути сарму.
Када су све сарме сложене, између ставити суве шљиве (или димљену соју). Одоздо покрити увијене сарме са преосталим листовима и налити водом да сарма огрезне.
Кувати на лаганој ватри око сат времена. Десатак минута пред крај направити хладну запршку од брашна, алеве паприке и тиме налити сарму.
Пустити да прокува и ако вам је укус као наш налијте сарму са соком од куваног парадајза.
Свака част!
ОдговориИзбришиРецепт је одличан.