Шпикован шаран

Шпикован шаран
Шпикован шаран


Састојци:

шаран од 1,9 кг
2 дл сувог белог вина
5 сувих шљива
4 чешњака белог лука
четири кашике скуваног пиринча
пола мање главице црног лука
со, уље
воде по потреби


Припрема:

Шарана, који је очишћен, опрати, добро посушити и добро посолити споља и унутара. Са стране, која ће при печењу бити горе, насећи шарана ножем, посолити и напунити сецканим белим луком. 
Напунити унутрашњост шарана филом који смо спремили на следећи начин. 
Сиров пиринач, препржити на загрејеном уљу и додати три пута више воде од количине пиринча, кувати на умереној ватри. 
Пиринач док се кува посолити. 
У тигању, издинстати пола главице црног лука и додати четири кашике пиринча. Кад се надев прохладио, додати суве шљиве и соли ако је потеребно по укусу.
Тепсију у којој ћемо пећи шарана обложити алу фолијом, науљити је и ставити у рерну која је загејана на 250 степени. После пет минута уље је загрејано и у тепсију ставимо напуњеног шарана и печемо на доњој висини у рерни петнестак минута. 
Затим налијемо са белим вином. Рибу печемо још 40 минута уз повремено преливање соком од печења. Ако сока нема, довољно додајте око један деци воде.
Кад је шаран прохлађен сећи и сервирати га.

Свеж шаран

Нема коментара:

Постави коментар