Састојци:
пола паковања свежег квасца
4 дл млаке воде
кашичица соли и шећера
350 г брашна
уље за пржење око 3 дл
пар капи ракије
4 дл млаке воде
кашичица соли и шећера
350 г брашна
уље за пржење око 3 дл
пар капи ракије
Припрема:
Пустити да квасац проради, а то ћете видети тако што се почну појављивати мехурићи.
Додати осатак воде са ракијом и постепено додавати брашно. Тесто мора да буде меко, знатно мекше него за крофне. Оставите, да на собој температури ускисне до дупо веће количине него што сте тесто замесили.
Кад је тесто ускисло, загрејте уље и уштике вадите тако што кашику прво загрејете у уљу, а затим истом извадите ушипак и спустите у врело уље. Пржите ушипке на добро загрејеном уљу јер у супротном могу увући доста уља у себе.
Ако вам у току печења недостане уља, можете га додади али да нема ушипака у посуди у којој пржите.
Вадите ушипке на папирнату салвету.
Посни уштипци служени са домаћим пекмезом од шљивљ |
Ми смо ушипке послужили уз домаћи пекмез од шљива. Уштипке можете посути и ванил шећером. Ништа мање у њима нећете уживати ако их послужите са ајваром.
lepo ukusno i zdravo
ОдговориИзбриши