Посне гомбоце |
Састојци:
325 г ољуштеног кромпира
1/2 кашике соли
225 г брашна (тип 500)
7 кашика презли
3 кашике шећера (може и више ко жели слађе)
Припрема:
Гњечење куваног кромпира |
Док је кромпир још врућ додати пола количине брашна и посолити.
Како се кромпир хлади постепено додати преосталу количину брашна.
Када је смеса потпуно хладна, масу лепо развући на 0,5 цм исећи на коцке, додати пекмез или шљиве и формирати гомбоце (кнедле) у облику лопте.
Филовање гомбоца |
У кипућој води која је посољена, додати гомбоце које ћемо кувати 15-ак минута, пазећи да се не залепе за дно шерпе.
Гомбоце су куване када се подигну на површину воде.
Кување |
Измешати презле и шећер и процеђене гомбоце уваљати у припрмљену смесу.
Спремне за јело |
Оставити поклопљено да одстоји.
На слици су прављене гомбоце (на води) са пекмезом од шљива који је куван без шећера.
Пријатно !
Нема коментара:
Постави коментар