Гомбоце - на води

Гомбоце
Посне гомбоце

Састојци:

325 г ољуштеног кромпира
1/2 кашике соли
225 г брашна (тип 500)
7 кашика презли
3 кашике шећера (може и више ко жели слађе)
пекмез или шљиве у зависност чиме ће те пунити.

Припрема:

Ољуштени кромпир обарити у сланој води. Када се добро обари исцедити воду, кромпир добро изгњечити.


Гњечење куваног кромпира


Док је кромпир још врућ додати пола количине брашна и посолити.
Како се кромпир хлади постепено додати преосталу количину брашна.

Када је смеса потпуно хладна, масу лепо развући на 0,5 цм исећи на коцке,
додати пекмез или шљиве и формирати гомбоце (кнедле) у облику лопте.


Филовање гомбоца



У кипућој води која је посољена, додати гомбоце које ћемо кувати 15-ак минута, пазећи да се не залепе за дно шерпе.
Гомбоце су куване када се подигну на површину воде.



Кување 


Измешати презле и шећер и процеђене гомбоце уваљати у припрмљену смесу.



Спремне за јело


Оставити поклопљено да одстоји.

На слици су прављене гомбоце (на води) са пекмезом од шљива који је куван без шећера.

Пријатно !

Нема коментара:

Постави коментар