Штрудла са маком, рогачем и орасима

Штрудла са маком, рогачем и орасима
Посна штрудла са рогачем и маком - Посни колачи


Састојци за двe  штрудле:
Посна штрудла са орасима


За тесто:
30 г свежег квасца                                        
50 г шећара
1 дл уља
25 г маргарина
нарендана корица пола лимуна


пола кашике рума за колаче
пола килограма брашна
четири дл млаке воде или пола-пола са киселом водом
две кашике уља
десет комадића маргарина
кашика меда

Фил 1:


у два дл воде скувати две кашике гриза и додати 50 г кристал шећера. У тој маси додати 100 г млевеног мака


Фил 2:


У два дл воде скувати две кашике гриза и додати 75 г кристал шећера и 100 г ситно млевеног рогача


Фил 3:


У дл воде додати 125 г кристал шећера и на лаганој ватри отопити шећер. Додати 150 г млевених ораха и ванилин шећера, пола кесице, ако желите.


Припрема:

У 1 дл млаке воде, умрвити свежи квасац, додати прстохват шећера и брашна. На собној температури пустити да квасац проради. 
Затим додати уље, млаку воду, шећер, маргарин, рум и нарендану корицу лимуна. Постпено додавати, брашно и замести тесто, израдити га тако да се одваја од посуде у којој месите. 
Поделити  на два једнака дела. Посуду поуљити прекрити и оставити тесто да се подиже два сата на собној температури. 
На побрашнављеној дасци, премешено тесто оставити да одстоји двадесет минута. Затим тесто развући на величину плеха у којем ћете пећи штрудлу.
Посуду у којој ћете пећи штрудлу, намазати маргарином и савијене штрудле сложити једну поред друге и између  подједнако распоредити комаде маргарина. У шољи помешати кашику воде и меда и тим пемазати штрудле. У Загрејаној рерни на 250 степени пећи десет минута прекривене париром за печење, а затим још пола сат на 180 степени.


Напомена:
Мере за фил су за  једну штрудлу, а мере за тесто су за две штрудле.

1 коментар: