Довољно је рећи само кромпируша ! |
Састојци:
350 г брашна
500 г кромпира
175 мл воде
50 г празилука
со, уље, бибер, вегета
Припрема:
Од брашна, уља, соли и воде замесити коре.
Обликовати две јуфке, премазати уљем, прекрити најлон кесом и оставити тесто да одстоји 20 минута на собној температури.
За то време, исецкати ситно кромпир и празилук, зачинити сољу, вегетом и бибером.
Развући тесто оклагијом или ручно и оставити да се просуше 10 минута. Откинути крајеве кора и филовати са пола количине фила које смо оцедили од вишка течности.
Обликовати две јуфке, премазати уљем, прекрити најлон кесом и оставити тесто да одстоји 20 минута на собној температури.
За то време, исецкати ситно кромпир и празилук, зачинити сољу, вегетом и бибером.
Развући тесто оклагијом или ручно и оставити да се просуше 10 минута. Откинути крајеве кора и филовати са пола количине фила које смо оцедили од вишка течности.
Питу умотати и сложити у плех.
Спремна за печење |
У угрејаној рерни на 200 степени питу пећи 35 минута.
У малој посуди налити 1,5 дл воде посолити , додати мало уља и пустити да прокључа.
Прелити врућу питу са водом и пустити да се пита запече 5 минута.
Fantasticno, divim se svakom ko ume tako lepo razvuci kore za pitu!
ОдговориИзбришиHvala ti mnogo Tatjana, nije to zaista nista komplikovano, pogotovo ako to voliš.
ОдговориИзбришиUh ... obožavam krompirušu a tek domaće kore...
ОдговориИзбришиProbaću mada ne znam , nikada nisam razvlačila kore...
Evo muž video sliku pa pita kada ću da je pravim :))))) izgleda odlično
ОдговориИзбришиPoslaćemo Vam mailom !
ОдговориИзбришиHvala MIMIHUMI (rotkvice)!
Ljuta je borba bila napraviti kore :)))) žao mi je što me niko nije snimao jer bi bilo vrlo komično, prvu sam razvukla iz cuga ali mi se pocepala pri umotavanju a drugu sam koru razvlačila 3 puta ali je na kraju ispala super... U svakom slučaju pita je sada u rerni i čekamo šta će da ispadne, ali pošto smo mnooo go gladni poješćemo kakva god da bude :))).
ОдговориИзбришиVideceš, svaki put će biti sve lakše i lakše, pronaćićeš svoj način razvlačenja kora. Vodi računa, kada biraš brašno, jer isti tip od različitih proizvođača može da da sasvim različite rezultate. Ja nesumljam da će krompiruša biti super. Samo napred ...
ОдговориИзбришиE evo da ti javim daje sve ispalo super, bez obzita na izgled kora koje su ce pocepala pa su krpljene :))) ali ukus odličan.
ОдговориИзбришиBitan je ukus, izgled manje-više !
ОдговориИзбришиSigurno je pitanje smesno ali koliko tacno ulja treba staviti,samo malo ili oko 100ml?I da li je ovo mera za jednu koru?
ОдговориИзбришиPitanje je na mestu. U testo za kore doda se jedna kašika ulja i od navedene količine se dobiju dve jufke. Kad se doda više ulja, kore pri razvlačenju pucaju. Od dve jufke koje razvučete složite pitu u okruglu tepsiju prečnika 28-30 cm.
ОдговориИзбришиNadam se da ste na to mislili !
Postovanje :)
ОдговориИзбришиIzvinjavam se, ali zasto 2 jufke? Je li recept za jednu pitu ili dve?
Mislim, zasto bih razvlacio 2 jufke posebno, ako je jedna pita? (zasto ne jednu, vecu)?
Izvinjavam se na nerazumevanju :)
Hvala :)
Dve jufke su pravljene zbog veličine stola na kom su razvučene, da je sto veći onda može naravno jedna jufka. Prethodni odgovor to i kaže: od dve jufke koje razvučete složite pitu u okruglu tepsiju prečnika 28-30 cm !
ОдговориИзбриши