Ајвар од барених паприка

Ајвар
Ајвар


Састојци:


6 кг паприка цревних за ајвар
2 кг патлиџана
бели лук једна и по главица
со
алкохолно сирће
две кашике нареднаног рена
уље

Припрема:


Патлиджан опрати, осушити посушити и испећи у рерни. 
Кад се охлади ољуштити га од коре и ставити у цедку да се што боље оцеди. 
Паприке опрати и очистити од семена. У три до четири литре слане воде додати 5-6 чешњева белог лука. 
Кад вода прокува барити паприке 2-3 минута. Паприке добро оцедири и слагати у посуду. 
На машини за месо самлети паприке и патлиџан. 
У 1 дл врелог уља ставити самлевене паприке, патлиџан и пржити на ватри средње јачине око два сата уз непрекидно мешање. 
Када је ајвар упржен, а то се види кад варјачом док мешате види се дно шерпе или суда у ком припремате ајвар, додајте рен, посолите и додајте алкохолног сирчета по укусу. 
На крају додајте ситно насецкан бели лук.  
Док је ајвар врућ напуните за то припремљене вруће тегле и пазите да не остају мехурићи ваздуха. 
Тегле ставите у загрејану рерну на 100 степени до 30 минута. Оставите до јутра да се охлади у рерни, налијте са хладним уљем, затворите одговарајућим чепом и одложите на место за чување.

2 коментара:

  1. Interesentno je citajuci blogove ovih dana i naravno dosta recepata za ajvar..kako svako ima 'svoj recept" .Sto je naravno samo dobra stvar;)

    ОдговориИзбриши
  2. То је добро, свако прави оно што воли.
    Ми волимо овако и још на један начин !!!

    ОдговориИзбриши