Ајвар |
Састојци:
6 кг паприка цревних за ајвар
2 кг патлиџана
бели лук једна и по главица
со
алкохолно сирће
две кашике нареднаног рена
уље
Припрема:
Патлиджан опрати, осушити посушити и испећи у рерни.
Кад се охлади ољуштити га од коре и ставити у цедку да се што боље оцеди.
Паприке опрати и очистити од семена. У три до четири литре слане воде додати 5-6 чешњева белог лука.
Кад вода прокува барити паприке 2-3 минута. Паприке добро оцедири и слагати у посуду.
На машини за месо самлети паприке и патлиџан.
У 1 дл врелог уља ставити самлевене паприке, патлиџан и пржити на ватри средње јачине око два сата уз непрекидно мешање.
Када је ајвар упржен, а то се види кад варјачом док мешате види се дно шерпе или суда у ком припремате ајвар, додајте рен, посолите и додајте алкохолног сирчета по укусу.
На крају додајте ситно насецкан бели лук.
Док је ајвар врућ напуните за то припремљене вруће тегле и пазите да не остају мехурићи ваздуха.
Тегле ставите у загрејану рерну на 100 степени до 30 минута. Оставите до јутра да се охлади у рерни, налијте са хладним уљем, затворите одговарајућим чепом и одложите на место за чување.
Патлиджан опрати, осушити посушити и испећи у рерни.
Кад се охлади ољуштити га од коре и ставити у цедку да се што боље оцеди.
Паприке опрати и очистити од семена. У три до четири литре слане воде додати 5-6 чешњева белог лука.
Кад вода прокува барити паприке 2-3 минута. Паприке добро оцедири и слагати у посуду.
На машини за месо самлети паприке и патлиџан.
У 1 дл врелог уља ставити самлевене паприке, патлиџан и пржити на ватри средње јачине око два сата уз непрекидно мешање.
Када је ајвар упржен, а то се види кад варјачом док мешате види се дно шерпе или суда у ком припремате ајвар, додајте рен, посолите и додајте алкохолног сирчета по укусу.
На крају додајте ситно насецкан бели лук.
Док је ајвар врућ напуните за то припремљене вруће тегле и пазите да не остају мехурићи ваздуха.
Тегле ставите у загрејану рерну на 100 степени до 30 минута. Оставите до јутра да се охлади у рерни, налијте са хладним уљем, затворите одговарајућим чепом и одложите на место за чување.
Interesentno je citajuci blogove ovih dana i naravno dosta recepata za ajvar..kako svako ima 'svoj recept" .Sto je naravno samo dobra stvar;)
ОдговориИзбришиТо је добро, свако прави оно што воли.
ОдговориИзбришиМи волимо овако и још на један начин !!!