Ђеврек

Ђеврек
Посни ђеврек



Састојци:

300 g брашна типа 500
1/3 кесице сувог квасца од 10 г
1 дл млаке воде
1 супена кашика уља
1 до 1/2 кашика соли
прстохват шећера
уља за подмазивање тепсије
препеченог сусама за посипање

Припрема:

У млаку воду ставити квасац, со, шећера и оставити да квасац почне да ствара мехуриће.
Затим, додати уље, брашно, и умесити тесто, које треба тако израдити да се одваја од површине посуде.
Оставити прекривено тесто да одстоји и његова величина удвостручи.
Кад се тесто довољно ускисло, премесити га и направири шест лоптица исте величине.
Оставити да ускусне још двадесет минута.
За то време, препржите сусам за посипање и у велику шерпу, која је широка, наспите воде и посолите.
Воду ставит да прокњуча.
После двадесет минута тесто разваљати у виду "штапића" и затим направити круг који ће се лакше спојити ако крајеве наквасите водом.
Тако направљене сирове ђевреке спустити у кипућу воду.
Ја стављам по три ђеврека и то један минут се кува с једне стране и минут са друге.
Када су сви ђевреци кувани, посути их сусамом и сложити у науљен плех у којем их треба пећи 20 минута, на 220 степени.

Не можете им одолети, да их једете док су још топли, врло су хрскави, али ништа мање нећетте уживати у њиховом укусу и следећег дана, који додуше у нашем случају ретко дочекају.

2 коментара:

  1. kakav divan i originalan sajt. Pravim ove djevreke ali malo manje i bucmastije..cak ih i zamrznem pa se odlede na sobnoj temperaturi ili u mikrotalasnon i budu kao sada pravljeni....odlicno

    ОдговориИзбриши
  2. Buckastiji su dobri ako hoces da napravis neki sendvic, ili da namazes necim, onda pravim isto samo bez susama, a ovako dok su jos vruci !

    ОдговориИзбриши